Stoofstuk met risotto en cantharellen

Print recept

Hoofdgerecht voor 4 personen / 20 min. voorbereiding / bereiding 2 uur

Ingrediƫnten

  • 2 stoofstukken
  • 4 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 1 eetlepel zwartepeperkorrels
  • 300 ml witte aalbessenwijn of droge witte wijn
  • 200 ml room
  • 300 g risotto (of zelfgemaakte pasta)
  • 300 g cantharellen
  • 1 liter bouillon (vers of van 2 bouillonblokjes zonder smaakversterker)
  • 1 sjalotje
  • 60 g geraspte oude geiten- of schapenkaas
  • takjes verse bladpeterselie
  • (koolzaad)olie

Bereiding

Doe een scheut olie in een diepe pan (liefst gietijzer) en zet de stoofstukken hierin aan (even kort dichtschroeien totdat het vlees aan beide kanten bruin is). Voeg de uien, knoflook, tijm en zwarte peperkorrels toe en bak dit nog even kort mee. Doe de witte wijn erbij en sluit de pan af met een deksel. Stoof de stukken vlees gaar in 1,5 uur op een laag vuur.

Maak de cantharellen schoon met een borsteltje (geen water gebruiken!). Pel en snipper het sjalotje. Verhit een scheut olie in een ruime pan en strooi hierin de risotto. Roer tot alle korrels rondom met een dun laagje olie bedekt zijn. Voeg ongeveer een derde van de bouillon toe en laat het vocht onder zo nu en dan roeren verdampen, voeg dan opnieuw bouillon laat inkoken enz. tot alle vocht gebruikt en bijna verdampt is en de rijst gaar (ca. 20 minuten).

Fruit intussen de sjalotsnippers en de cantharellen in een koekenpan. Kruid met zout en peper. Hak de peterselie.

Haal de deksel van de (vlees)pan en zeef het vocht door een zeef en vang het op in een andere pan. Ondertussen stoofstukken warm houden en een lauwwarme oven. Voeg de room bij het vocht en laat dit inkoken tot jus dikte. Breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de cantharellen bij het serveren over de risotto en betrooi met peterselie. Schaaf er eventueel wat oude schapen- of geitenkaas over. Serveer samen met de chevon en de wijnjus.

Receptidee van Dorien Paymans van www.lokaalenlekker.nl

Print recept