Veranderingen 2021- vervolg

Zomer 2018 is geitenboerderij Hansketien, een prachtig biologisch-dynamisch geitenbedrijf in het Drentse Mantinge, overgenomen. De financiering van deze overname is destijds breed gedragen, door mensen die wilden staan voor het ideaal van het zoeken naar nieuwe wegen voor de financiering van de landbouw.  De grondproblematiek, waarbij boeren door de te hoge grondprijzen die niet in verhouding staan tot de landbouwkundige waarde van de grond worden gedwongen tot intensiveren en uitbuiting van hun bodem, stond toen centraal en is in diverse artikelen breed uitgemeten. In 2019 was er een grootscheepse crowdfundingscampagne in de natuurvoedingswinkels.

Nu, bijna 4 jaar later, blijkt dat er nog steeds weinig tot niets is veranderd. Door financieel beleid en starre eigen belangen van enkele hypotheekverstrekkers, het ego van individuen en een landbouwbeleid dat boeren onmogelijk maakt, is het voor Hansketien onmogelijk gebleken om op deze locatie in Mantinge door te gaan. De grond en gebouwen zijn verkocht, en over een jaar moeten ook wij en de geiten hier verdwenen zijn.

Hansketien past naadloos in het mooie Drentse landschap èn in een landbouwbeleid dat duurzaamheid en biodiversiteit voor nu en voor volgende generaties centraal stelt: biologisch, biodivers, gehoornde geiten, weidegang, eigen verwerking, een prachtig streekproduct, open voor de consument, en ga zo maar door. Toch kan Hansketien niet op deze plek verder.

Aan onze vrienden, werkrelaties, afnemers en leveranciers hebben we een brief gestuurd om ze van alle veranderingen op de hoogte te brengen: