De geiten en bokken

Geitenboerderij Hansketien is een geitenboerderij op basis van de principes van de biologische landbouw. Een uitgangspunt hierbij is het zoveel mogelijk rekening te houden met het diereigen gedrag.

Onze geiten dragen hoorns en ook onze bokken mogen gewoon hoorns houden. Ter voorkoming van ongelukken met de hoorns hebben wij aanpassingen gemaakt in het voerhek. Tussenschotjes voorkomt dat ze elkaar in de ogen kunnen prikken.

Geiten kennen een sterke hiërarchie en daar houden we rekening mee bij de volgorde van voeren: de bazen altijd eerst.

Van nature is een geit een klimmer. De geiten klimmen bij ons via een trappetje op de melkbank. Jonge lammeren hebben speeltjes waar ze op kunnen klimmen, de chevons gaan via een trapje naar buiten en de dekbokken hebben buiten een leembult waar ze graag op klauteren.

De geiten zijn nog seizoensdieren en dit natuurlijke ritme respecteren we. De geiten worden in de herfst gedekt (vergelijkbaar bij de bronst bij herten). De lammeren worden geboren in de periode januari tot april. De geiten dragen 5 maanden en de laatste periode voor het aflammeren melken we de geiten niet zodat ze hun volle energie aan hun lammeren kunnen geven.

Aan de Grie kun je de seizoenen terug vinden. Omdat de melk in het voorjaar en in de herfst vetter is, worden de kaas ook vetter tot soms smeuïg.

De dekbokken staan apart om de bevruchting enigszins te kunnen reguleren. Van half augustus tot half oktober lopen ze tussen de geiten. De andere tijd staan ze bij elkaar en hebben ook de beschikking over een speelweide met een leembult.